UDFORSK NYHEDERNE

HTX-studenters abe stimulerer sanserne hos demente

Cecilia Lund Pedersen, Marcus Jensen, Smilla Evensen Egelund og Annabell Værnholt Pedersen har til deres eksamensprojekt designet en abe, der kan være til gavn for demente.

Et helt unikt samarbejde kom i stand mellem Bregnbjerglunden Plejecenter i Vojens og fire elever fra HANSENBERG Tekniske Gymnasium i Kolding, da eleverne fik en rigtig god idé

De lange arme med magneter kan give et godt kram. De forskellige farver er et redskab til at kommunikere. Og lavendlen i halen har en beroligende effekt.

Det er ikke for ingenting, at stofaben ”Goldie for Oldies” er et hit blandt beboerne på Bregnbjerglunden Plejecenter i Vojens. Og de har da også selv været med til at udvikle aben, da fire elever fra HANSENBERG Tekniske Gymnasium i Kolding fik en rigtig god idé.

I forbindelse med deres eksamensprojekt i teknikfaget skulle eleverne nemlig udvikle et produkt, hvor temaet var ”Design to improve life”, og for Smilla Evensen Egelund, Marcus Jensen, Annabell Værnholt Pedersen og Cecilia Lund Pedersen faldt det naturligt at designe et produkt til gavn for demente.

I hvert fald for Marcus Jensen, som ved siden af skolen har et studenterjob på Bregnbjerglunden Plejecenter.

”Jeg kunne mærke, at vi i gruppen var på vej over mod at designe balkjoler, så jeg måtte finde nogle rigtig gode argumenter for at få os trukket i en anden retning, og så opstod idéen til at designe et produkt, som kan øge de ældres livskvalitet”, siger Marcus Jensen.

Gruppen fik hurtigt et samarbejde op at stå med plejecentret i Vojens, hvor beboerne kom med masser af input.

”Vi besøgte dem for at høre, hvad de ville have – og de fik alle materialerne i hænderne. Det har været en superspændende proces, og Goldie er virkelig dejlig at røre ved”, forklarer Annabell Værnholt Pedersen.

Det stod for eksempel ret hurtigt klart, at der er et reelt behov for, at Goldie kan afgive varme – og give et kram. Derfor har den en lomme med plads til en varmedunk, og ved hjælp af magneter kan armene samles til et gigantisk kram.

Stoffet på halen er i forskellige farver, som kan hjælpe demente med at kommunikere.

Det er Cecilia Lund Pedersen, som har stået for de detaljerede tegninger.

Hjælper også medarbejderne

Sanserne er helt grundlæggende for vores trivsel, men ifølge Nationalt Videnscenter for Demens er mennesker med demens ofte udfordret på evnen til at bearbejde sanseindtryk – og til selv at få stimuleret sanserne. Derfor er sansestimulering et vigtigt redskab, når trivslen hos demente skal sikres.

Smilla Evensen Egelund fortæller, at der er produkter på markedet, som er designet til at stimulere forskellige sanser, men gruppen har arbejdet benhårdt på at få flest mulige sanser dækket ind:

”Vi har ramt seks ud af syv sanser – alle undtagen smagssansen”.

Netop multifunktionaliteten har været vigtig – ikke blot for de ældre, men også for medarbejderne på plejecentret:

”Her har du alt i én, så medarbejderne skal kun finde den ene ting frem. Det er også en del af idéen – at Goldie skal lette deres arbejdsdag”, siger Marcus Jensen og tilføjer:

”Vi har opfyldt de krav, at vi forventede, at den kunne opfylde – og mere til. Vi havde ikke et grundmønster, som vi kunne slå op i en bog, så det skulle vi selv designe. Der har været mange udfordringer, men det har også gjort, at den bare blev videreudviklet. Det vigtigste er, at det er et produkt, der skaber værdi”.

Goldie fik lov til at låne Marcus Jensen studenterhue, da hele holdet fejrede 12-tallet. Fra venstre er det Cecilia Lund Pedersen, Annabell Værnholt Pedersen, Marcus Jensen, Goldie og Smilla Evensen Egelund.

Stort potentiale

Goldie for Oldies er specialdesignet til de behov, som Bregnbjerglunden Plejecenters beboere har – og plejecentret får da også den originale abe. Men gruppen håber, at andre finder produktet interessant, og de har derfor allerede været i kontakt med en række organisationer, som alle har vist interesse for produktets potentiale.

Det potentiale kunne både underviser og censor også se, da de fire designere forleden var oppe for at forsvare deres projekt ved den sidste eksamen. Bagefter kunne de alle skrive et flot 12-tal i studenterhuen.

”Vi er et godt team. Blandt andet, fordi vi har forskellige kompetencer – og vi ved, hvad hinanden kan”, forklarer holdets tegner, Cecilia Lund Pedersen.

Hun tager nu et sabbatår for at udvikle sin portfolio, inden hun søger ind på Animation Workshop i Viborg. Annabell Værnholt Pedersen satser på at komme ind på Aarhus Universitet lige efter sommerferien for at læse molekylærbiologi, og Smilla Evensen Egelund tager et sabbatår, inden hun med egne ord ”vil læse et eller andet sundhedsfagligt med mennesker”.

Og Marcus Jensen – ja, han flytter nu til Aalborg for at læse medicin, og han har allerede fået arbejde på et plejecenter i byen, hvor der er fokus på demens.

Glæden var til at mærke, da Annabell Værnholt Pedersen og Smilla Evensen Egelund – med resten af holdet – kunne fejre deres studentereksamen.

Den originale Goldie bliver nu givet til Bregnbjerglunden Plejecenter i Vojens.

Marcus Jensen flytter nu til Aalborg for at læse medicin og har allerede fået arbejde på et plejecenter i byen, hvor der er fokus på demens.

PRESSEKONTAKT

For mere information kontakt

Journalist og presseansvarlig
Anne Louise Mikkelsen

alm@hansenberg.dk
Direkte 7932 0583